groninger land

GBB dient klacht in over politieoptreden bij Farmsum

GBB heeft op 9 oktober een klacht ingediend bij de Politie regio Noord-Nederland over het politieoptreden tijdens de actieweek van Code Rood in de laatste week van augustus. De GBB was een van de partijen die meededen aan de actie.

Drie dingen zitten de GBB hoog:

In de eerste plaats het politiegeweld. De GBB is van mening dat inslaan op weerloze burgers – die geen tegenstand bieden en geen bedreiging vormen –niet te rechtvaardigen en absoluut onacceptabel is.

In de tweede plaats het recht op demonstratie. Nederland is een rechtstaat, waarin het recht op vrije meningsuiting hoog aangeschreven staat. De overheid hoort deze rechten te waarborgen en de politie behoort burgers in de uitoefening van dat recht te faciliteren en beschermen en niet intimiderend, provocerend en escalerend op te treden en bewust en opzettelijk demonstranten tegen te werken.

In de derde plaats vertrouwen. Het vertrouwen in de overheid is in het gaswinningsgebied al zeer laag. De GBB ziet dit politieoptreden als contraproductief in de – toch al moeizaam verlopende – inspanningen van de overheid om het vertrouwen te herstellen.

De GBB verzoekt te oordelen dat het politieoptreden disproportioneel is geweest, het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting van de GBB en haar leden heeft ingeperkt en uit te spreken dat dergelijk optreden bij toekomstige acties voorkomen moet worden.

Toneelgroep Jan Vos, zondag 14 oktober, Ten Boer

Komende zondag, 14 oktober, is de eerste aflevering van Gasterij de Toekomst.

Bij onze voorstelling GAS, organiseren wij een live talkshow in vijf afleveringen die zich richt op de toekomst van Noord-Nederland. Welke mogelijkheden liggen er in het Noorden aan het einde van het gastijdperk? In de eerste aflevering “nieuwe Energie” zal Derwin Schorren, bestuurslid van de Groninger Bodembeweging, een toekomstvisioen uitspreken.

Lees meer...

Stop de zoutwinning!

logo stop zoutwinning def

De Groninger Bodem Beweging (GBB) gaat samenwerken met de stichting Stop Zoutwinning en de bewonersgroep in Borgercompagnie. Laatstgenoemde groepen verzetten zich tegen de zoutwinning door Nedmag in Groningen en Noord-Drenthe. Er bestonden al langer contacten tussen de GBB en deze bewonersorganisaties en over en weer was er al steun voor elkaars doelstellingen. De verschillende bewonersorganisaties blijven geheel onafhankelijk; de samenwerking is praktisch en heeft mede tot doel elkaar bij te staan.

Lees hier het gezamelijke persbericht {pdf}

Praten met de Staten

Op 10 oktober bent u van harte welkom om met Statenleden te praten over de onderwerpen die in oktober en begin november op de commissie agenda staan. Klik op een van onderstaande links voor een overzicht van de onderwerpen die 10 oktober op de agenda staan van Praten met de Staten.

Lees meer...

IBAN rekeningnummer
NL50 RABO 0153 1650 65
t.n.v. "Groninger Bodem Beweging"
s.v.p onder vermelding waarvoor bestemd.

deel deze pagina