“Ik zie mijn rol als een soort makelaarsrol”

Gedeputeerde Henk Staghouwer:

Henk Staghouwer: “De gaswinning moet zo snel mogelijk omlaag”

Op 29 mei 2019 is op het Provinciehuis van Groningen het nieuwe college Gedeputeerde Staten geïnstalleerd. In dit college zijn maar liefst 4 gedeputeerden verantwoordelijk voor het gasdossier. Dit in schril contrast met de ene gedeputeerde in het voorgaande college, Eelco Eikenaar, die in de verkiezingstijd een nogal flinke bak kritiek over zich heen gestort kreeg.

Tjeerd van Dekken (PvdA) is verantwoordelijk voor de ondergrondse gaszaken, Nienke Homan (GroenLinks) en Mirjam Wulfse (VVD) zijn verantwoordelijk voor het Nationaal Plan Groningen. Gedeputeerde Henk Staghouwer (CU) is binnen het college verantwoordelijk voor de schadeafhandeling en de versterking. Over zijn daden in het gasdossier kunnen we hem nog niet bevragen, wel over zijn ideeën over oplossingen.

Geen zwaktebod 
“Wat doen we met het gasdossier was natuurlijk de grootste vraag van de coalitie,” aldus Staghouwer. “We hebben bewust gekozen voor een breed gedragen verantwoordelijkheid. We gaan er van uit, dat we nu steun aan elkaar hebben om de noodzakelijke versnelling in het proces goed op gang te krijgen. Het is geen zwaktebod om de verantwoordelijkheid te delen.” Zijn portefeuille is een zaak van onderhandelen en uitruil geweest, niet speciaal vanuit zijn specialisme. Van oudsher bemoeit Staghouwer zich vooral met landbouw, omgeving, natuur en cultuur.

“Ik heb flinke bestuurlijke bagage en ervaring, als ondernemer ben ik gewend knopen door te hakken. We moeten kijken wat kan en we moeten oplossen wat niet kan. Ik zie nu beweging. Ik hoop, dat we over een paar jaar kunnen zeggen, dat hier het kantelpunt heeft gelegen. Hoofdzaak is: er moet hier veilig gewoond kunnen worden. Dus de gaswinning zo snel mogelijk omlaag, want door de gaswinning krijg je bevingen.” Op de dag van ons interview met Staghouwer heeft minister Wiebes net ’s-ochtends de maatregelen aangekondigd om het stuwmeer aan schadegevallen versneld af te handelen. Dat geeft beweging, maar ontstaat daardoor ongelijkheid?

Moeras 
“Ook ik zit nu in dat moeras van die hele regelgeving, waarmee we het onszelf moeilijk hebben gemaakt,” vindt de heer Staghouwer. “Het is een uitdaging om dat te doorbreken. Dat gebeurt met dit aanbod denk ik. De regels moeten minder knellen, heeft minister Ollongren ons verzekerd. Straks ook bij de versterking moet een versnellingsteam met verregaande bevoegdheden de boel vlot trekken. Met korte klappen.” De kritiek, dat het geluid van de ChristenUnie in de regeringscoalitie wat minder scherp is geworden, deelt hij. “Ja, je zit in een coalitie en je moet samenwerken, dus inleveren. Maar in het college hier gaan we er van uit, dat we elkaar juist versterken.” Gedeputeerde Staghouwer is niet bang dat de Provincie overbodig zal zijn, nu de gemeentes aan zet zijn en lokaal versterking regelen en het Rijk financiert.

Ophouden met rollebollen 
“Mijn functie is juist die gemeenten in hun kracht te zetten. Zij weten wat er nodig is. Zij zitten aan de keukentafel. Maar het is een enorme operatie. Ik zie mijn rol als een soort makelaarsrol. Wij hebben vanuit hier een sterke connectie met Den Haag. Samen met de fractie daar heb ik ook geen moeite om stevige uitspraken te doen richting de minister. Hier moeten we de samenhang zoeken. We moeten ophouden met rollebollen. Er moet rust komen. En er moet weer perspectief zijn. De gemeentes hebben ambities, die moeten we bundelen. Het NPG biedt daarvoor extra mogelijkheden. We moeten zoveel mogelijk koppelen. Ik ben gekozen door de burgers en zal er dus ook voor de burgers zijn. We moeten onze kansen verzilveren en samen Groningen mooier en beter maken.”

Henk Staghouwer (57) uit Briltil is sinds 2013 gedeputeerde. Van 2002 – 2013 was hij lid en nestor van de Provinciale Staten. Daarvoor 30 jaar ondernemer: hij verkocht in 2012 zijn 6 bakkerijen in het Westerkwartier. Vanaf 29 mei 2019 is Staghouwer verantwoordelijk voor de volgende portefeuilles:

  • Bovengrond (schade, versterken, governance)
  • Landbouw en visserij
  • Natuur en landschap
  • Wadden en Waddenfonds
  • Internationalisering
  • Gebied Noord-Groningen (Het Hogeland, Eemsdelta)

Dit interview verscheen eerder in de 11e GBB-krant