Het Rijk blijft in gebreke bij Wob-verzoek Groninger Bodem Beweging

Op 8 november 2018 verzocht de Groninger Bodem Beweging (GBB), met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur, om alle informatie die betrekking heeft op de zogenoemde HRA-methodiek van de NAM openbaar te maken. Het verzoek was gericht aan de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en aan de Nationaal Coördinator Groningen (NCG).

De termijn waarbinnen de stukken opgestuurd hadden moeten worden is ruimschoots verstreken. De GBB heeft daarom zowel de minister van EZK als de NCG in gebreke gesteld. De stukken zijn van grote meerwaarde bij de zitting van de Raad van State op 17 april as. over het gaswinningsbesluit. Maar of de GBB voor die tijd de benodigde informatie ontvangt is nog maar de vraag.

Belang van stukken voor Raad van State
De informatie kan een belangrijke rol spelen bij het oordeel van de Raad van State. Die moet een uitspraak doen over het beroep dat door meerdere partijen, waaronder de GBB, is ingesteld tegen het gaswinningsbesluit van de minister. De toepassing van de HRA-methodiek is een onderdeel van dit besluit. Het zou ronduit te betreuren zijn als deze belangrijke informatie niet beschikbaar is voor de zitting van de Raad van State over dit beroep op 17 april.

Ernstige twijfels over HRA-methodiek reden Wob-verzoek
De GBB vroeg naast onderzoeksrapporten, ook andere schriftelijke stukken en de correspondentie daarover op bij de NCG en de Minister EZK. De reden was dat er bij menigeen, inclusief de GBB, ernstige twijfels waren ontstaan over de toepassing van de HRA-methodiek. Met deze methodiek worden de huizen geprioriteerd voor de versterkingsoperatie. In de praktijk was echter al aangetoond dat sommige huizen die veilig werden verklaard door deze methode, in werkelijkheid onveilig waren. En soms werd een huis veilig verklaard terwijl precies hetzelfde buurhuis volgens HRA onveilig was. Door deze twijfels en vanwege de centrale rol die de HRA-methodiek heeft in de versterkingsoperatie, wil de GBB over alle mogelijke informatie beschikken, zodat de methodiek beter kan worden beoordeeld.

GBB stapt volgende week naar de rechter
Nog steeds is geen enkel stuk informatie ontvangen van NCG en EZK. De termijn waarbinnen dit had moeten gebeuren is al verstreken. De GBB heeft middels haar advocaat Mr. Jewan de Goede zowel de minister van EZK als de NCG in gebreke gesteld. Als er deze week nog niets wordt ontvangen, stapt de GBB naar de rechter om het afgeven van de informatie af te dwingen. Voor de zitting van de Raad van State is het dan helaas te laat.