Waardedaling huis

 • Als je een huis koopt in het gaswinningsgebied, en je weet dat het een risicogebied is, en willens en wetens koop je toch een huis. Wordt je toekomstige schade dan wel vergoed bij een aardbeving?

  Ja, de nieuwe eigenaar kan de nieuwe schade gewoon melden. Daar is de NAM aansprakelijk voor, ook als iemand nieuw in het gebied komt wonen.

 • Je vraagt compensatie bij de NAM voor waardedaling van de woning (bij verkoop) krijg je dan geen of minder waardedalingscompensatie als je gebruikt hebt gemaakt van de waardevermeerderingsregeling?

  Nee. Deze twee regelingen staan los van elkaar.

 • Waar moet ik op letten als ik een huis koop of verkoop in het gaswinningsgebied?

  De verkoper heeft een zogenaamde informatieplicht. Dat betekent dat hij open moet zijn over schade, of schade al dan niet gemeld is, en of schade al dan erkend en daarna vergoed of hersteld is.

  Het is goed dit vast te leggen in de koopovereenkomst, of in een zogenaamde akte van cessie.

  De koper heeft een zogenaamde onderzoek plicht. Bij sommige huizen kan het daarom verstandig zijn een meer uitgebreid bouwkundig onderzoek te laten doen.

  Wat als er toch scheuren blijken die de verkoper nog niet gemeld heeft?
  Dan is het goed als de verkoper die alsnog meldt bij de onafhankelijke commissie mijnbouwschade, zolang jij of zij de eigenaar is – al is het de dag voor de koopovereenkomst.